HRPRO :: Magazin :: Kako ostaviti dobar utisak u 10 minuta?

Kako ostaviti dobar utisak u 10 minuta?

El. pošta Štampa

Mnogima koji traže zaposlenje ili bolje zaposlenje intervju za posao predstavlja najteži deo potrage za novim poslom. Međutim, primenom nekih ključnih saveta tragač može da ostavi odličan utisak za samo 10 minuta razgovora.

 alt

Zadivite odećom
Prvi utisak koji ostavite na intervjuu možda je i ključan faktor za dobijanje novog posla. Zbog toga morate da izgledate besprekorno. Naglancajte cipele, potrudite se da se prikladno obučete i uđete u prostoriju tako da vaša pojava zahteva pažnju.

Ostanite smireni

Na intervju bi trebalo doći 15 minuta ranije kako biste se relaksirali, što će vam tokom samog intervjua doneti dodatno samopouzdanje. To će, isto tako, osigurati dijalog između vas i potencijalnog poslodavca u kojem će se utvrditi da li vi i firma odgovarate jedno drugom.

Pokažite poštovanje prema firmi

Pregledajte veb stranice firme, pročitajte godišnje izveštaje o poslovanju i sve pres materijale do kojih možete doći. Pokažite poštovanje prema firmi.


Neformalni razgovor
Neformalni razgovori mogu pomoći da se “probije led” i nastane opuštena atmosfera. Takođe, svakako izbegavajte kratke “da” i “ne” odgovore.

Fokusirajte se na sitnice
Poslodavci vode računa i o najmanjim sitnicama. Zato, pripazite kako se rukujete, tokom razgovora gledajte sagovornika u oči, pružite ruku na završetku intervjua. Neverbalni govor mnogo govori o vašem karakteru i poruci koju želite da “pošaljete”.

Pokažite svoje znanje

Dođite na intervju uvereni da možete otvoreno da pričate s potencijalnim poslodavcem o tome kako mu vaša prethodna iskustva mogu pomoći u trenutnim poslovnim okolnostima. Pripremite barem dva pitanja koja ćete postaviti potencijalnom poslodavcu pre kraja intervjua. Pitajte o mogućnostima za napredovanje u karijeri i profesionalni razvoj, o zadnjim velikim poslovnim poduhvatima firme ili o trendovima u branši.

Pokažite entuzijazam
Čak i ako vam se ne svidi ono što potencijalni poslodavac nudi, ostanite pozitivni.
Nemojte pokazati nervozu i svakako dovršite razgovor na nivou. Tako ćete ostaviti utisak da ste se zaista potrudili oko intervjua. 

Izvor: www.blic.rs

Powered by Web Agency