Obavezno čitajte magazin. Naći ćete korisne članke koji mogu izmeniti vaše poslovanje na bolje...


Zašto HR PRO Club? Kako je rasla potreba za edukacijom zaposlenih, javila potreba i za usavršavanjem...

Zakoni, pravila, propisi

Zakoni, pravila, propisi: Ovde možete pronaći zakone, propise i aktuelnosti koji se odnose na HR i važni su za poslovanje Vaše firme
HRPRO :: Novosti :: U međuvremenu :: Ko se najlakše zaposli u Srbiji?

Ko se najlakše zaposli u Srbiji?

El. pošta Štampa

Beograd -- Poslednja analiza sajta Poslovi.infostud.com o trendovima na tržištu rada u 2014.godini pokazuje da se nastavlja rast ponude poslova iz IT oblasti. 

alt 

Istovremeno, oseća se lagani pad broja oglasa iz oblasti ekonomije.

Najviše prosečne zarade su ostvarivali zaposleni na direktorskim pozicijama, dok su najmanje bili plaćeni krojači, higijeničari i portiri.

Uprkos recesiji u kojoj se nalazimo, na sajtu je prošle godine objavljeno oko 10% više oglasa nego 2013. - 14.627 raspisanih oglasa kroz koje su poslodavci tražili 41.700 radnika. Ukupno je konkurisalo 234.070 kandidata, prosečan broj prijava po konkursu je 154, dok je najčešći traženi nivo obrazovanja bila srednja stručna sprema.

Najviše oglasa za trgovinu, najmanje u oblasti ljudskih resursa

Najviše objavljenih oglasa tokom 2014. godine je bilo u oblasti trgovine i IT –ja. Sledi oblast administracije i računovodstva, pa potom mašinstvo i elektrotehnika. Najmanje objavljenih oglasa na našem sajtu je bilo u sledećim oblastima: prehrambena tehnologija, telekomunikacije, jezici i književnost, kao i ljudski resursi. 

Analizirajući kretanja i trendove u odnosu na prethodne godine može se zaključiti da se nastavljaporast broja oglasa u oblasti IT-ja, zatim u kategorijama kao što su: mašinstvo, marketing i PR, transport i magacin, dok je u odnosu na prethodne godine opao broj oglasa za oblast ekonomija, pravo i trgovina. 

Primera radi 2012. godine udeo IT oglasa u ukupnom broju objavljenih oglasa na sajtu Poslovi.infostud.com je iznosio 9%, dok je u 2014. godini taj broj udvostručen i iznosi 18%. Što se ekonomije tiče, 2012. godine je na sajtu bilo 9% oglasa iz ove oblasti, a prethodne, 2014. godine 3,6%.

Najlakše se zapošljavali programeri

Tokom 2014. godine je bilo lakše zaposliti na radnim mestima iz oblasti IT-ja kao što su: JAVA Programer, iOS Developer, .NET Developer, PHP programer. Ovo znači da je ponuda poslova za ova radna mesta bila veća od potražnje. Što se tiče pozicija van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: diplomirani inženjeri elektrotehnike, diplomirani mašinski inženjeri, mesari, automehaničari i komercijaliste. 

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo najmanje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2014. godine bilo teže pronaći posao su: administrator klijenta, fakturista, analitičar prodaje, radnik za fizičko obezbeđenje objekata i šef kabineta.

Najviše i najniže ostvarene zarade u 2014. godini

Podaci dobijeni sa sajta infoplate.rs pokazuju da su tokom 2014. u proseku najplaćeniji bili: direktor predstavništva 169.183 RSD, potom izvršni direktor 156.653 RSD, generalni direktor 151.745 RSD, finansijski direktor 147.818 RSD i IT direktor 147.068 RSD. 

Najmanju mesečnu prosečnu zaradu tokom 2014. godine ostvarivali su zaposleni na sledećim pozicijama: krojač 20.792 RSD, higijeničar 21.348 RSD, portir 22.044 RSD, radnici obezbeđenja 22.117 RSD, točilac goriva 23.953 RSD. 

Izvor: B92 

Powered by Web Agency