Obavezno čitajte magazin. Naći ćete korisne članke koji mogu izmeniti vaše poslovanje na bolje...


Zašto HR PRO Club? Kako je rasla potreba za edukacijom zaposlenih, javila potreba i za usavršavanjem...

Zakoni, pravila, propisi

Zakoni, pravila, propisi: Ovde možete pronaći zakone, propise i aktuelnosti koji se odnose na HR i važni su za poslovanje Vaše firme
HRPRO :: Novosti :: U međuvremenu :: Kako do posla ako nemate radnog iskustva?!

Kako do posla ako nemate radnog iskustva?!

El. pošta Štampa

Vaša biografija je oduševila poslodavca, intervju ide baš u onom pravcu u kojem ste očekivali, čini vam se da ste vi upravo osoba koja njemu treba i da vam je posao već u džepu, ali na kraju vas spušta na zemlju konstatacijom koja preti da sve upropasti – „Problem je što nemate dovoljno radnog iskustva“. Kako ne biste došli u situaciju da to bude kraj vašeg intervjua, u nastavku teksta vam dajemo nekoliko saveta kako da tu, naizgled neprijatnu, situaciju preokrenete u svoju korist.

 

alt

 

 

Izgovori ne dolaze u obzir 

Najgora opcija je da se zapetljate u sopstvenim loše smišljenim izgovorima, što bi vas odmah elimisalo kod potencijalnog poslodavca. Zato primenite drugu taktiku i u startu se složite sa njegovom konstatacijom. Na taj način ga pridobijate „na svoju stranu“ i spreman je da sasluša ono što ćete u nastavku razgovora da mu kažete. To pre svega treba da bude nabrajanje i obrazlaganje veština, koje su direktno ili indirektno povezane za poslom za koji ste konkurisali, a zbog kojih smatrate da ste prava osoba za određeni posao, iako nemate radnog iskustva, ili ono nije odgovarajuće za poziciju za koju ste konkurisali.

 

Pre intervjua čitajte stručnu literaturu 

Dobra alternativa manjku radnog iskustva uvek je adekvatno proučavanje radnog mesta na koje želite da konkurišete. Prvi korak je „guglanje“, putem kojeg ćete doći do stručne literature koja bi mogla da vam pomogne u istraživanju, a u kojoj uspešni poslovni ljudi objašnjavaju na koji način su došli do uspeha u poslu koji je vama u tom trenutku interesantan. Posebno bi bilo dobro naći literaturu čiji je autor do uspeha došao krećući od nule, odnosno bez dana radnog iskustva. Naravno, u razgovoru sa poslodavcem uvek je dobro navesti literaturu i autora, kako bi sve delovalo još verodostojnije. Naravno, nisu samo stručne knjige izvori za što bolju pripremu za intervju, već i različite poslovne vesti, veb sajtovi ili blogovi na kojima možete saznati mnogo korisnih informacijaza određenu radnu poziciju.

Sve to će dokazati da vam je određena oblast u fokusu interesovanja, kao i da ste spremni da istražujete i napredujete, što će sigurno ostaviti pozitivan krajnji utisak.

 

Upoznajte potencijalnog poslodavca 

Važna stavka u pripremi intervjua za posao, pogotovo ako nemate radnog iskustva za određenu poziciju, je i proučavanje firme u kojoj konkurišete, naročito sektora u kome biste vi trebali raditi. Tako možete, na konstataciju da je „problem što nemate dovoljno radnog iskustva“, da pređete u „kontranapad“, do detalja opišete sve što ste saznali o firmi i onda „poentirate“ sa tim da iz navedenih razloga smatrate da je topravo okruženje za sticanje prvog radnog iskustva.

Argumentovan dijalog, bez korišćenja bezličnih, opštih fraza zbog kojih biste verovatno bili „strpani u koš“ sa svim ostalim kandidatima, sigurno bi vas predstavio u pozitivnom svetlu i delimično ili potpuno nadomestio nedostatak radnog iskustva.

 

Niko vam neće verovati samo na reč 

Dakle, ako idete na razgovor za zaposlenje, a pritom nemate radnog iskustva, ne smete sebi dozvoliti da odete nepripremljeni . Niko vam neće verovati na reč da ćete naučiti nešto, ako vam je to jedini argument na intervjuu, ali ako poslodavac vidi da poznajete materiju, da je razumete, i da ste spremni da učite, onda će to svakako da vam bude veliki plus.

Izvor: Infostud 

Powered by Web Agency