Obavezno čitajte magazin. Naći ćete korisne članke koji mogu izmeniti vaše poslovanje na bolje...


Zašto HR PRO Club? Kako je rasla potreba za edukacijom zaposlenih, javila potreba i za usavršavanjem...

Zakoni, pravila, propisi

Zakoni, pravila, propisi: Ovde možete pronaći zakone, propise i aktuelnosti koji se odnose na HR i važni su za poslovanje Vaše firme
HRPRO :: Novosti :: U međuvremenu :: Idealan posao: Plata do 1.500 EUR, fleksibilno radno vreme i Opra kao šefica

Idealan posao: Plata do 1.500 EUR, fleksibilno radno vreme i Opra kao šefica

El. pošta Štampa

Kada biste na tren zaboravili sve brige i pustili mašti da odluta, kako bi izgledala idealna firma u kojoj biste voleli da radite? Na to pitanje odgovor je portalu MojPosao dalo 200 građana.

alt

Među poznatim poslodavcima, najviše ispitanika volelo bi da radi za prvu ženu tv šoua – Opru Vinfri (18%), a zatim za preduzetnika i osnivača firme Virgin, Ričarda Brensona (15%). Na trećem mestu poželjnih svetskih šefova nalaze se Bil Gejts (11%), poznata komičarka Elen Dedženeris (11%) i 'Goli kuvar' Džejmi Oliver (11%).

Zanimljivo je da se među top 5 idealnih poslodavaca nije našao čelni čovek najpopularnije društvene mreže, Mark Zukerberg (Facebook).

Kada su u pitanju osobine idealnog šefa, on bi prema komentarima ispitanika trebao biti 'otkačen, pravedan, fleksibilan i ne previše zahtevan.'

Po pitanju pola, 31% ispitanika za nadređenog bi radije muškarca, dok bi tek 8% odabralo ženu za nadređenu osobu.

Muškarci više željni napredovanja i putovanja, a žene zarade i edukacije
Idealan posao je onaj koji će ispitanicima prvenstveno omogućiti zaradu (35%), a zatim napredovanje (23%). Poslovna putovanja sebi priželjkuje 17% ispitanika, a edukaciju njih 13%. Za 2% ispitanika idealan posao je onaj koji će im doneti i slavu. Ispitanici takođe navode da bi idealan posao trebao pružiti radost i samoostvarenje.

Više žena (36%) nego muškaraca (28%) navodi da je posao iz snova onaj koji će im doneti zaradu. No, muškarci u većoj meri biraju napredovanje (28% muškaraca naprema 19% žena) i putovanja (20% muškaraca naprema 14% žena). S druge strane žene su u većoj meri željne edukacije (16% žena naprema svega 5% muškaraca).


Idealna firma: do 200 zaposlenih, fleksibilno radno vreme i plaćene edukacije
Kada je u pitanju idealna veličina firme, polovina ispitanika (49%) navodi firmu srednje veličine (do 200 radnika). Malu firmu bira trećina ispitanika (33%), dok bi u velikoj firmi radilo njih 18%.

Plaćene edukacije (29%) i neograničen broj dana godišnjeg odmora (24%) su beneficije o kojima sanja najviše ispitanika.

Kada bi mogli birati radno vreme, najviše ispitanika (57%) odabralo bi fleksibilno radno vreme. Za idealnu pauzu najviše ispitanika (36%) navodi kafu izvan kancelarije, a za idealnu lokaciju radnog mesta rezultati pokazuju da je to centar grada (31%).

Idealni radni prostor je ured s manjim brojem kolega (50%), dok bi petina (21%) htela biti sama u uredu. Najveći broj ispitanika (47%) u idealnoj firmi ne želi nikakav kodeks odevanja, dok 40% ispitanika preferira poslovno-opušteni kodeks odevanja.

Tek 2% ispitanika volelo bi imati ženske kolege
Dve trećine ispitanika (65%) za kolege bi voljeli imati muškarce i žene, a 11% preferira muške kolege. Tek 2% ispitanika smatra žene idealnim kolegama.

Polovini ispitanika (50%) dob kolega nije bitna, dok bi ih 40% ipak volelo raditi s vršnjacima. Manji broj ispitanika preferira mlađe (7%), odnosno starije (4%) kolege.

Idealna plaća iznosi do 1.500 EUR
Kada zamišljaju idealnu platu ispitanici, suprotno očekivanom, ne navode najviše ponuđenu (preko 4.000 EUR). Najviše ispitanika, njih 38%, smatra da je idealna plata ona do 1.500 EUR. Petina ispitanika (21%) bila bi srećna i s plaćom do 1000 EUR, dok najviše navedenu platu (preko 4.000 EUR) volelo bi imati svega 9% ispitanika.

Muškarci (13%) u nešto većoj meri nego žene (7%) preferiraju platu preko 4.000 EUR. U proseku, muškarcima idealna plata iznosi 2.000 EUR, dok bi žene voljele primati 1.600 EUR.

Izvor: Economy.rs

Powered by Web Agency